Altaan vedenhoito

Ulkoporealtaan, kuten minkä hyvänsä uimiseen tarkoitetun altaan, vedenlaatua on jatkuvasti valvottava ja hoidettava puhtaiden ja turvallisten uimaolosuhteiden varmistamiseksi.

Vedenhallinnan kolme tärkeintä osa-aluetta ovat kierto, suodatus ja kemiallinen tasapaino.
 
Veden kierto on altaan vedenkäsittelyn kenties tärkein osa-alue. Vedenkierrosta pitää huolta tietenkin tehokkaat pumput, jotka kierrättävät vettä suodattimien läpi puhdistaen sitä. Tehokas vedenkierto auttaa myös levittämään puhdistavat kemikaalit tasaisesti koko altaaseen.
 
Näin ollen suodattimien säännöllinen puhdistaminen on erittäin tärkeää koko altaan toiminnalle. Suodatin olisi hyvä vaihtaa puhtaaseen aina vedenvaihdon yhteydessä. Suosittelemme kahden suodattimen järjestelmää, jossa on aina puhdas suodatin odottamassa valmiina.
 
Suodattimen pesutarvikkeet auttavat poistamaan suodattimesta öljyn, rasvan ja kalkkikertymän:
 
Myymme kaupassamme hyvin monen merkkiseen altaaseen sopivia suodattimia. Tutustu valikoimaamme:
 
Kemiallinen tasapaino on tärkeää sekä turvallisuuden että puhtauden kannalta. PH-tason tulisi olla 7,2 ja 7,6 välillä; jos se on liian korkea tai matala, se voi aiheuttaa ihoärsytystä. Klooripitoisuuden tulisi olla 1 ja 3 ppm:n (miljoonasosien) välillä; jos se on liian korkea, se voi ärsyttää silmiä ja ihoa, ja jos se on liian matala, se ei tapa tehokkaasti bakteereja ja viruksia.
 

Vinkkejä oikean pH-tason saavuttamiseen ja ylläpitämiseen altaassasi

- Jos haluat pitää altaasi veden puhtaana ja kirkkaana, on tärkeää ylläpitää sopivaa pH-tasoa.

Veden tarkkailuun löydät Veloxian verkkokaupasta monia käteviä tuotteita:
 

Jos testit paljastavat, että pH-tasot ovat liian korkeat tai liian matalat, lisää pH+ tai pH- -tabletteja happi-monitoimitabletteja ja klooritabletteja.

Tablettien liuottamiseen suosittelemme kelluvaa annostelijaa, jonka avulla voidaan säätää tablettien liukenemisaikaa.

 
Haluatko tietää lisää?
 

Mistä tiedän onko vesi uimakelpoista?

- Ulkoporealtaan vesi pysyy yleensä hyvin siistinä pitkän ajan, sillä onhan se suuren osan ajasta kannen alla suojattuna. Näin veteen pääsee epäpuhtauksia lähinnä altailun aikana. Vähitellen siistitkin uimarit siis samentavat vettä ja siksi vedenhoito on tarpeellista. 

Mistä voi siis tietää onko vesi kunnossa uimiseen? Tarvitset tähän vain omia aistejasi ja kemikaalitestereitä verkkokaupastamme.
 
1. Testaa vesi säännöllisesti testereillä, testiliuskoilla tai allasmittarilla.
 
2. Haista vettä. Tunkkainen veden haju on merkki liian alhaisesta pH:sta tai leväkasvuston pääsystä veteen.
 
3. Katso veden väriä. Samea vesi kertoo suodattimen pesun ja vaihdon olevan ajankohtaista, ettei puhdistuskemikaaleja ole käytetty vedessä tarpeeksi. Voi olla myös aika vaihtaa kokonaan puhdas vesi.
 
Noudattamalla näitä vinkkejä voit helposti ylläpitää oikeaa pH-tasoa altaassasi ja nauttia puhtaasta ja terveellisestä uintiympäristöstä koko kauden ajan!
 

Mitä tuotteita tarvitsen altaan vedenhoitoon?

- Etenkin uudelle altaanomistajalle voi olla hankalaa ymmärtää, miten allasta ja vettä tulee huoltaa. Olemme koonneet sivuillemme kattavan vedenhoidon ABC-oppaan, josta löydät kattavasti tarvittavat tiedot altaasi hoitamiseen.

Listasimme tähän kaikki yleisimmät lisävarusteet, joita tarvitset altaasi ja veden hoitamiseen.
 
Suodattimen vaihto:
 
Vedenvaihto:
 
Suodattimen pesu:
 
Roskia altaassa:
 
Likainen vesi:
 
Veden testaaminen: